Fra "Peter-Gruppen"

09-05-2005
Forlaget "Documentas" har venligst tilladt, at gengive følgende fortælling. Den findes i bogen "Peter Gruppen", der handler om tysk terror i Danmark i slutningen af anden verdenskrig. Bogen er skrevet af Frank Bøgh og kan blandt andet bestilles på hjemmesiden www.documentas.dk eller den kan købes i boghandlen for ca. 249,-


Torsdag den 3. februar 1944 var det ikke særlig koldt i Århus, hele februar måned havde været forbavsende lun, og netop på denne dag var det nærmest vindstille og en lille smule diset.
Landsretssagfører Holger Christensen forlod sit kontor i Århus midtby sidst på eftermiddagen. Han kiggede på sit lommeur på vej gennem forkontoret, da han sagde farvel til sin sekretær.
Klokken var præcis 17.00, og for den 56-årige advokat og enkemand var præcision og nøjagtighed helt grundlæggende dyder.

Advokaten var som sædvanlig iført en Prince of Wales-ternet habit, brune blankpolerede sko samt en grånistret ulster i raglanfacon, hans hovedbeklædning var, som en selvfølge, en blød grå Borsalino filthat.

Advokaten kørte hjem med Århus Sporvejes linie 2 og stod af ved stoppestedet på Trøjborgvej lige over for Klintegaarden, hvor han havde sin lejlighed. Landsretssagføreren lagde næppe mærke til den mand, der stod overfor stoppestedet og kiggede på ham. Det var unterscharführer Fritz Himmel fra SS-enheden Sonderkommando Dänemark, også kaldet Peter-gruppen, der ventede på ham ved stoppestedet. SS-manden fulgte ham over til Klintegaarden, hvor advokat Christensens lejlighed lå på anden sal i nummer 44 opgang E, og hvor husbestyrerinden ventede med aftensmaden, der blev serveret på slaget klokken 18.00. Advokaten lagde nok heller ikke mærke til den mand, der stod i mørket lige ved det lille buskads, der voksede omkring et lille havehus, der var placeret cirka 30 meter fra opgang E. Denne mand, Oberfähnrich Droos ligeledes fra Sonderkommando Dänemark, stod med en engelsk lydløs pistol i højre hånd og ventede. Pistolen stammede fra nogle nedkastede containere, som tyskerne havde beslaglagt fra modstandsbevægelsen.

Advokaten skråede over den flisebelagte gård mod opgangen, og da han passerede cirka 10 meter fra havehuset og vendte ryggen til, løftede Droos pistolen, tog nøje sigte og trykkede langsomt aftrækkeren i bund.

Advokat Christensen hørte formodentlig aldrig det plop som den lyddæmpede pistol gav fra sig, og han mærkede givetvis heller ikke det fuldkappede projektil, der gennemborede Borsalinohatten, fortsatte gennem hans nakkelap, trængte gennem hjernen og ud nederst i panden over højre øje.

Advokaten styrtede om, dræbt på stedet. De to tyske SS-folk forlod bebyggelsen og slentrede i ro og mag op ad Trøjborgvej til Gestapos hovedkvarter i Universitetsparken, hvor de aflagde rapport til Sonderkommando Dänemarks leder Otto Schwerdt.

Aktionen havde været en succes. Hvorfor netop advokat Christensen var blevet udtaget som offer er aldrig blevet afklaret, ud over at Schwerdt siden hen fortalte under en afhøring, at landsretssagføreren bare var et tilfældigt offer.


Fra "Peter-Gruppen" af Frank Bøgh, forlaget Documentas 2004 www.documentas.dk
 
Lav din egen hjemmeside med mono.net