At kende sandheden

En sommerdag i 2001, måtte en del af Klintegaardens beboere begrænse deres udfoldelser i og omkring deres bolig. Den lokale filmmand Nils Malmros, skulle optage en scene til sin nye film, At kende sandheden. Klintegaardens rolle i filmen er meget lille, og redaktionen satte derfor jagten ind, på sandheden om scenen fra Klintegaarden. Dette skete da vi fangede den travle instruktør, efter et foredrag på handelshøjskolen.

Scenerne fra Klintegaarden omhandler 2 clearingmord som nazisterne gennemførte her i Århus. hvor en ”vigtig” person og dennes kone likvideret uden for og ved springvandet lige her i Klintegaarden. I villaen midt i gården, er der imidlertid en mindeplade for kun et clearingmord (3/2 1944) på landsretssagfører Holger Christensen. Denne uoverensstemmelse mellem film og fakta søgte vi således en forklaring på.

Vi forklarede naturligvis at vi kom fra Klintegaardens Husavis og udtrykte vores nysgerrighed om scenerne og baggrunden herfor. Efter en kort betænkningstid gik Malmros til bekendelse og fortalte at uoverensstemmelsen hovedsagelig skyldtes den kunstneriske frihed og en dårlig hukommelse. Sagen er, at han blandede stedet for det dobbelte clearingmord (som reelt ikke var i Klintegaarden), sammen med mordet på landsretssagfører Holger Christensen – alt sammen i ly af den kunstneriske frihed. Nogle ville måske blive forarget over denne ukorrekte brug af fakta – men som entusiaster af Klintegaarden kan man ikke klage. At Malmros gjorde som han nu gjorde har jo således foreviget Klintegaarden i endnu en god film af en landskendt århusiansk filmskaber – ikke mange steder med en så markant profil kan bryste sig af dette. Derfor vil vi faktisk slutte med en tak til Malmros for at vælge ”os” til sin film. Vi opfordrer den interesserede læser til at se filmen ”At kende Sandheden” (måske for anden gang) når den kommer i tv i løbet af foråret. Læs den tilhørende bog med samme titel og tænk på denne artikel med et lille smil og vid, at I nu kender sandheden!

Skrevet af husavisens daværende redaktion, Estrid og Nikolai.
 
Lav din egen hjemmeside med mono.net